Nastydlé dítě ve školce – ano nebo ne?

Pro 16, 2015 | Rodina, Životní styl

Rýmy a různá nachlazení jsou v tomto počasí na denním pořádku a určitě se nevyhýbají ani vašim dětem. Možná často přemýšlíte, kdy ještě poslat vaši ratolest do školy či školky a kdy s ní naopak zůstat raději doma. Ačkoli neexistuje stoprocentně spolehlivý návod, jak na to a vždy záleží především na vašem uvážení, máme pro vás několik rad, které vám můžou s rozhodováním pomoct.

S teplotou vždycky doma

Pokud má vaše dítě byť jen zvýšenou teplotu, určitě ho do kolektivu nedávejte. Znamená to totiž, že v těle je infekce a malý organismus se potřebuje vzpamatovat a především odpočívat. Pokud poženete dítě s infekcí do školky nebo školy, nejenom, že může nakazit ostatní, ale především samotné dítě s teplotou na tom bude druhý den o poznání hůř. Teplotu proto neberte na lehkou váhu, můžete tak vašemu dítěti i sobě ušetřit spoustu dalšího trápení.

Rýma

Všimli jste si, že vaše dítko poslední dobou hodně smrká? Pak záleží na tom, jestli vaše ratolest smrká čirou tekutinu, nebo je naopak zabarvená do žluta a velmi hustá. Pokud je hlen čirý, nejde o nic vážného a dítě může bez obav do kolektivu. Hustý žlutozelený hlen ale poukazuje na přítomnost bakteriální infekce, která rozhodně nepatří mezi ostatní děti.

Kašel

Že vaše ratolest ráno několikrát zakašlala a vy hned přemýšlíte, jestli nezajít k doktorovi? V tomto případě není velký důvod k obavám, především pak v noci a ráno po probuzení mohou děti vykašlávat hleny, které se jim usadily v krku, a které zároveň žádné velké riziko neznamenají. Pokud ovšem potomek pokašlává i během dne, pak ho raději vezměte k lékaři, který zjistí, zda se jedná nebo nejedná o virózu, nebo třeba zánět průdušek.

Zvracení či průjmy

Jestliže vaše dítko zničehonic zvrací, zkuste popřemýšlet, zda náhodou nemohlo sníst něco špatného, co by tuto reakci vyvolalo. V každém případě je však lepší ho nechat doma, jinak riskujete, že do školky přinese třeba střevní chřipku. To platí i v případě průjmu. Pokud dítě několikrát za den utíká na záchod a k tomu ho třeba i pobolívá bříško, pak se může jednat o virový průjem, který se opět velmi jednoduše přenáší přímým kontaktem mezi lidmi.