Jak správně třídit odpad

Bře 3, 2016 | Bydlení, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Pro někoho samozřejmost, pro jiného zbytečnost. Názor na třídění odpadů se mezi lidmi v České republice liší. Pojďme se proto zblízka podívat na to, proč by měla v dnešní době třídit odpad každá domácnost a jak vlastně třídit správně.

Proč má smysl třídit

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik kilo odpadu vyhodíte? V České republice připadá na jednoho občana asi 150 – 200 kg odpadu ročně. Pokud si toto číslo vynásobíte 10 miliony lidí, pak se dostáváme na opravdu velké množství odpadků. Neustálá produkce nových a nových výrobků neznamená nic jiného, než stále stoupající počet odpadu, které končí na smetištích. A právě z tohoto důvodu až 70 % české populace recykluje: opětovné zpracování materiálů a produktů, které byly již v minulosti využívány, šetří významné množství našich surovin. Méně se kácejí stromy, snižují se emise z továren nebo toxické odpady. A jak to pomůže přímo vám doma? Ušetříte za sáčky do koše, protože už nebudou přeplněné plasty nebo papíry a díky třídění budete mít také více pohybu – vyběhnout párkrát týdně s odpadem k popelnicím totiž ocení také vaše nohy.

Jak správně třídit

Třídění tedy smysl má. Abychom ale třídili opravdu správně, pojďme se podívat, jak třídit nejčastější recyklovatelné materiály v domácnostech: plast, sklo a papír.

Plast

  • Patří sem: PET lahve, fólie, sáčky, plastové tašky, obaly od kosmetických/čistících přípravků, kelímky od jogurtů či jiných mléčných produktů, pěnový polystyren (rozlámaný na menší kusy).
  • Na co si dát pozor: zvláštní pozornost věnujte kartonům, v různých městech a obcích se totiž liší, kam je dáváme, přijít můžou buď do papírů, nebo do plastů. Stačí se podívat na nálepky na popelnicích, kde je vždy uvedené, co přesně do daného kontejneru patří.
  • Šlápněte na to: před vhozením PET lahve do kontejneru ji nezapomeňte sešlápnout tak, aby obsahovala co nejméně vzduchu a ušetřila co nejvíce místa. Plasty jsou zpravidla nejčastěji tříděným materiálem, a tak se žluté popelnice opravdu rychle plní.

Papír

  • Patří sem: tiskoviny jako časopisy či noviny, použité (ale čisté) papíry, papírové obaly, krabice, věci z lepenky…
  • Na co si dát pozor: do modré popelnice určitě nepatří znečištěné papíry (například papírové pleny či posmrkané kapesníky), stejně tak sem nepatří knihy, ty odneste do sběrného dvoru, anebo je raději věnujte knihovnám, kde si s nimi jistě poradí.
  • Malá rada: protože nejste jediní, kterým doma velká kartonová krabice zabírá místo, rozložte ji před vhozením do popelnice na menší kusy, ušetříte tím spoustu místa pro více papírového odpadu.

Sklo

  • Pokud se lahve nedají vrátit zpět do obchodu, vhazujete je buď do bílého (čiré sklo) nebo do zeleného (barevné sklo) kontejneru.
  • Patří sem: lahve od vína, zavařovací sklenice, staré či rozbité skleničky…
  • Na co si dá pozor: nevhazujte keramiku ani porcelán, zároveň sem nepatří zrcadla či autosklo.