Jak na jarní přesazování pokojových květin

Bře 18, 2016 | Bydlení, Zajímavosti

S příchodem jara to začne se všemi zahradníky neposedně šít. Úprava zahrádky, příprava záhonků, nákupy semínek… Nejenom venkovní rostlinky si ale na jaře zaslouží vaši pozornost. Zapomenout byste neměli ani na ty, co vám doma stojí na parapetu v květináči. Zrovna ty jsou totiž často zanedbávány a jejich kořeny si neposedně klestí cestu napříč květináčem. Poradíme vám, jak pokojové kvítka správně přesadit.

Kdy přesazovat a proč

Přesazování pokojových rostlin je nutné především z hlediska prostoru a živin. V květináči nemá rostlinka dostatek prostoru a kořeny se nemůžou rozpínat tak, jako ve volné půdě. To souvisí i s úbytkem živin, které se do květináče nedostávají přirozeně tak, jako venku a kořeny je rychleji vyčerpají. Jak ale vlastně poznáte, zda je rostlinku nutné přesadit? Jednoduše se podívejte, jestli jí kořeny neprorůstají otvory v květináči. Pokud ano, šup s ní do většího.

Jak na to

Při přesazování se můžete obecně řídit následujícím postupem:

Zvolte vhodný substrát

Je dobré si o vaší rostlince zjistit co nejvíc, abyste zvolili vhodný substrát. Například orchidej potřebuje svůj speciální, velmi lehký substrát. Taková fialka je pak oproti ní velmi nenáročná a nemusíte jí kupovat nic speciálního. Pokud ale nechcete riskovat, že vám vaše rostlinka uhyne, zjistěte si o jejích potřebách co nejvíce.

Vhodný květináč

Také květináče jsou při přesazování důležité. Nevybírejte příliš veliké, oproti původním zvolte zhruba o 3 cm větší. Pokud preferujete hliněné květináče, nezapomeňte je před přesázením ponořit přes noc do vody, aby pak nebraly rostlinkám vodu. I tady platí, že byste si měli zjistit, co vaší rostlince nejvíce vyhovuje. Například orchideje preferují průsvitné květináče, díky kterým čerpají světlo. Prakticky žádné květině neprospěje, pokud ji zasadíte do květináče bez odtokových dírek, kořeny pak uhnívají.

Rostlinku očistěte

Starý substrát vyměňte za nový a pozornost věnujte hlavně kořenům. Pokud jsou suché nebo naopak příliš měkké, odstřihněte je.

Drenážní vrstva

Spoustě rostlin (například bylinkám) vyhovuje, pokud jim uděláte drenážní vrstvu pro lepší odtok vody, což následně zabraňuje uhnívání kořenů. Tuto vrstvu vytvoříte tak, že naspod květináče vložíte písek, keramické střepy, nebo třeba střepy z rozbitých hliněných květináčů. K tomuto účelu dobře poslouží i polystyren.

Nakonec zalijte

Po přesazení rostlinku dostatečně zalijte a je hotovo.