Jak zpracovat cuketu

Zář 10, 2016 | Jídlo, Životní styl

Cuketa je snad nejméně náročná zelenina na domácí pěstování, a tak se není co divit, že je jí na českých zahrádkách požehnaně. Jenže má jednu zásadní vadu – plody často dozrávají skokově najednou. A hospodyňky jsou pak postaveny před nelehký úkol – co s tím?

Grilovaná cuketa

Příloha pro dietářky i hlavní jídlo pro vegetariány. Přitom je tak jednoduché, až se tomu nechce věřit. Cukety nakrájejte na plátky silné cca 3 mm a nechte přibližně 15 minut vypotit. Zbavíte je přebytečné vody, která způsobuje rozbředlost. V misce smíchejte trošku olivového oleje, propasírujte česnek podle chuti (může ho být klidně celá palice) a přidejte bylinky, které máte rádi. Skvěle se hodí bazalka, pepř nebo oregáno.

Jednotlivé plátky cukety pokládejte na gril a potírejte připravenou směsí až do opečení.

Cuketová polévka

Budete potřebovat: 1 cibuli, 900 g cuket, trošku olivového oleje, lžíci másla, 3 lžičky sušeného oregana, sůl, pepř, 1/2 litru vývaru, 120 g gorgonzoly

Jak na to: Cibuli nakrájejte a osmahněte na oleji a másle. Přidejte na kolečka nakrájené cukety (i se slupkou), sušené oregano, osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte dozlatova. Přilijte vývar a přikryté pokličkou vařte přibližně půl hodiny. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, v případě potřeby nařeďte vývarem a přisypte nakrájenou gorgonzolu. Jakmile se sýr rozpustí, hned podávejte. Polévka je skvělá s bílým chlebem.

Cuketové rizoto

Budete potřebovat: olivový olej, 100 g slaniny, 300 g kuřecích nebo krůtích prsou, 2 malé cukety, rýže, vývar, 100 ml smetany, 120 g plesnivého sýra (nám se osvědčila gorgonzola)

Jak na to: Na oleji osmažte dozlatova slaninu, přidejte maso nakrájené na kostičky a opečte dozlatova. Pak přidejte jemně pokrájené cukety (se slupkou nebo bez, záleží na vašich preferencích) a ještě chvíli opékejte. Přisypte rýži, zalijte vývarem a za občasného míchání nechte uvařit do požadované konzistence. Nakonec přidejte smetanu podle chuti na zjemnění (dietáři mohou tento krok vynechat) a nadrobno nalámaný plesnivý sýr. Pozor – rizoto dosolte podle chuti až na konec, plesnivý sýr ho většinou osolí dostatečně.

Nakládaná cuketa

Na lák budete potřebovat: 0,5 l octa, 140 g krupicového cukru, 18 tablet sacharinu, 60 g soli

Do každé sklenice vložte: 2 kolečka mrkve, 1 kolečko cibule, kousek křenu, bobkový list, po 4 kuličkách nového koření a celého pepře, 0,5 lžičky hořčičného semínka

Jak na to: Všechny ingredience na lák svařte (pozor, míchejte, ať se vám cukr nepřichytí na dně hrnce) a nechte vychladnout. Každou sklenici naplňte kořením a přidejte na kolečka nebo větší kostičky nakrájené syrové cukety. Zalijte studeným lákem (zachová křehkost zeleniny), pořádně zavíčkujte a zavařte. Dnem vzhůru nechte úplně vychladnout.

Kdyby vás zajímaly další tipy, jak se dá cuketa zpracovávat, zkuste se podívat do našich starších článků.