Jak posílit imunitu

Pro 29, 2016 | Jídlo, Životní styl

Chřipková epidemie se opět začíná skloňovat ve všech pádech, a tak je nejvyšší čas zapracovat na své imunitě. Jak?

Pravidelný přísun vitaminů a minerálů

Na podzim a v zimě byste si měli hlídat přísun vitaminů a minerálů pečlivěji, než kdykoli jindy během roku. Zásadním vitaminem pro posílení imunity je vitamin C. Podceňovat byste ale neměli ani další, jako třeba B či E. Kde je najdete?

  • Vitamín C najdete v citrusových plodech jako grep, citron, pomeranč. Nechybí ani v rajčatech, zelené paprice či brokolici.  A proč ho vlastně potřebujeme? Výrazně podporuje funkci imunitního systému, pomáhá hojit rány, chrání před onemocněním srdce apod.
  • Vitamin B se nachází například v celozrnném pečivu, ořeších a luštěninách. Má blahodárný vliv na pokožku, bojuje proti únavě, má příznivý dopad na paměť i spánek.
  • Vitamin E je nejvýznamnějším antioxidantem v lidském těle, získat ho můžete z másla, mléka, masa, burských oříšků, sóji, salátu.
  • Vitamin A má blahodárný vliv na zrak a správný vývoj kostí a sliznice, najdete ho v mrkvi, špenátu, mléčných výrobcích, kukuřici, petrželové nati atd.
  • Vitamin D výrazně posiluje funkci vašeho imunitního systému a brání před infekčními nemocemi. Rozhodně jej proto nepodceňujte a zařaďte do svého jídelníčku játra, mléko či rybí tuk.

Zdravý životní styl

Nejenom vitaminy, ale i celkový životní styl hraje důležitou roli. Dodržujte pravidelný přísun jídla i pitný režim. Nezapomínejte se ráno nasnídat a odpoledne si jít po práci alespoň na chvilku protáhnout tělo – během, rychlou chůzí nebo třeba jízdou na kole.