Školní výbava pro prvňáčka

Srp 18, 2017 | Rodina, Životní styl

Na rozdíl od protřelých školáků se šestileté (a dnes i sedmileté) děti se do školy většinou těší. Dny v lavici si představují jako jedno velké dobrodružství, kde jim pobočníkem bude nejlepší kamarádka a průvodcem milá paní učitelka. 

Jestli máte doma natěšeného prvňáčka i vy, bude vás určitě zajímat, co mu na cestu za vzděláním pořídit.

Školní taška

Školní taška pro děti prvního stupně by měla disponovat pevnými zády a viditelností. V praxi to znamená, že neuděláte chybu, když koupíte takovou, která je certifikovaná a splňuje normu o brašnářství a školních aktovkách. Kvůli bezpečnosti a zdraví svého školáka zapomeňte na nezpevněné batohy nebo snad tašky přes ramena.

Dejte si pozor na hmotnost, konstrukci, ramenní popruhy, jednoduchost otevírání a funkčnost. Je důležité, aby měl školáček v tašce dostatek prostoru a také možnost oddělit svačinu od učebnic. Ideální bude, když tašku půjdete vybírat přímo s dítětem. Můžete si tak vyzkoušet, že ho ramenní popruhy nikde neškrtí, že umí manipulovat s daným typem zavírání a „hlavně“ si bude moct vybrat design, se kterým mu učení půjde samo. A jestli potřebujete pomoci s výběrem, mrkněte se na internet. Existuje už i spousta srovnavačů, které vám usnadní hledání.

Penál

Nenechte se zviklat a penál nekupujte vybavený. Z každé školy většinou dostanete ještě před začátkem školního roku seznam věcí, které bude prvňák potřebovat. Řiďte se tedy jím a nepodlehněte křiklavým barvám nevhodných propisek. V penálu pro prvňáčka by určitě neměly chybět měkké obyčejné tužky, guma, nůžky a pastelky z tzv. trojhranného programu, klidně i s výliskem na prsty u rukou, aby nedocházelo ke špatnému držení tužky. Cokoliv navíc je pro první týdny kontraproduktivní.

Výtvarné potřeby

V první a druhé třídě tráví děti hodně času malováním a kreativní činností. Určitě proto pořiďte vodovky, voskovky, barevné papíry, modelínu a štětce. Nezapomeňte na uměleckou zástěru (poslouží staré tričko po mamince) a pěkný kufřík, do kterého se všechny poklady pohodlně vejdou.

Sešity a písanky

Oblast sešitů si řeší každá škola individuálně, ale obecně se dá říci, že školní sešity, bloky a písanky dostávají děti ve škole. Pokud by tomu tak nebylo, škola, do které vaše dítko nastoupí, vás bude s předstihem informovat, co je potřeba koupit.

Na zahnání hladu

První dny sice stráví děti ve vyučování jen pár hodin, ale od začátku by se měly naučit, že se ve škole svačí a především průběžně pije. Pořiďte jim proto pěknou lahev na pití a box na svačinu. Konkrétně na vypití celé lahvičky během vyučování trvejte. Při dehydrataci totiž dochází ke snížení pozornosti a zbytečnému vyrušování.

Seznam věcí pro prvňáky doporučený pedagogy

  • aktovka
  • box na svačinu + lahev na pití
  • mazací tabulka + fix
  • písmenka + desky na písmenka
  • penál + sada pastelek (nejlépe trojhranný program), funkční nůžky, guma, 3 měkké tužky, ořezávátko
  • kufřík na pracovní činnosti + výbava: převlečení – staré tričko, ochranná podložka na lavici, sada barevných papírů, modelovací hmota, plochý štětec č. 8 a kulatý štětec č. 5, sada Progressa, sada voskových pastelek, vodové barvy (bez kelímků)
  • látkový sáček na cvičební úbor + výbava – tričko, tepláky, ponožky, kraťasy, vhodná sportovní obuv do tělocvičny
  • sáček na bačkory + přezůvky
  • malý ručník s poutkem