Pijte zdravě!

Zář 1, 2017 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

To se možná tak trochu snadněji říká, než dělá.Hlavně pokud netušíte, že lahve na pití mohou také škodit vám i životnímu prostředí a je třeba jim věnovat pozornost. Jak ale rozpoznat zdravou od té škodlivé? Pokud se nejedná zrovna o sklo či PETku, pak to na první pohled možná ani nelze…

Čím mohou lahve na pití škodit?

Plastové lahve mohou škodit lidskému organismu ale především také celému životnímu prostředí. Důvodů je hned několik.

Člověk, který z takových lahví pije může být vystaven vlivu zdraví škodlivých látek, vždy ale záleží na typu plastu. Tyto škodliviny se průběžně mohou uvolňovat do nápoje či ovzduší.

Kde končí plastové lahve? Zpátky na talíři…

Problém škodlivosti např. PET lahví ale vzniká už vypouštěním emisí CO2 během dopravy od výrobce ke konečnému spotřebiteli, které nepřidávají našemu ovzduší. Po vypití minerálky pak přichází další životní etapa, která je nekonečná. Plasty se totiž téměř nerozloží, končí na skládkách, a zaplavují naši přírodu i vodstvo. Vznikají pak tzv. oceány plastů. Zvířata a ryby si plasty nebo jejich částice bohužel často pletou s potravou a planktonem, což ubližuje nejen jim samotným. Pokud totiž potravinový řetězec pokračuje, asi tušíte, co vám může skončit na talíři.

Proč nejsou PET lahve vhodné? Ačkoliv se v PETkách nevyskytuje BPA, ani neuvolňují nebezpečné ftaláty, nejsou považované za dobrou volbu pro opakovatelné použití. Jedním z důvodů je, že se nedají dobře čistit a hrozí u nich množení bakterií. Dalším důvodem může být také uvolňování oxidu antimonitého, který je při výrobě PET používán jako katalyzátor. Podle studií je toto množství v normách a nemělo by být zdraví škodlivé. Nicméně je zároveň prokázáno, že uvolňované množství stoupá s rostoucí teplotou uskladnění nebo časem, proto je lepší se těmto hrozbám vyvarovat.

Vzhledem k tomu, že v těchto lahvích najdete také většinu prodávaných nápojů, asi není překvapením, že následně tvoří velkou část odpadu. Ten se však nedaří vždy správně zpracovat a recyklovat.

Dost bylo ale tragédie, žít i pít zdravě jde

Škodlivým plastům dnes můžeme poměrně snadno předejít. Alternativ už je spousta a třeba Econea je těmi zdravými pro udržitelný životní styl přímo nadupaná.

Takže, jaké lahve jsou vlastně ty zdravé?

Samozřejmě za zdravé lahve na pití považujeme takové, které nevypouštějí žádné nebezpečné látky do nápoje a zároveň jsou opakovatelně použitelné a šetrné k životnímu prostředí. Nejčastěji se vyrábí ze skla, nerezu, ale také plastu (samozřejmě toho nezávadného). Zamilujete si je, nejen proto, že víte, že děláte něco správného pro sebe a životní prostředí, ony zkrátka skvěle vypadají a  budou vám ozdobou!

Však posuďte sami. Taková stylová lahev na pití Equa nebo třeba minimalistická ReTapka? Obě jsou z odolného borosilikátového skla, ze kterého voda chutná božsky. Nebo taková oldschoolově hipsterská nerezovka Black+Blum, ta je dokonce snad nerozbitná. A když budete chtít z vody vytvořit zázrak, sáhněte po Zing Anything a pár kouscích ovoce.

Jak poznat, že plastová lahev neobsahuje škodlivé látky?

Plasty, které jsou bezpečné by mezi recyklačními symboly měly být označeny čísly 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) nebo 5 (PP). Takové by neměly obsahovat či uvolňovat BPA ani jiné škodliviny. Do kategorie pod číslem 7 se řadí další typy plastů. Může se jednat také o polykarbonát (PC) a je třeba zkoumat dále, zda obsahuje BPA – pokud ne, určitě to bude na lahvi uvedeno. Otočte proto lahev vzhůru nohama a nejprve prostudujte, z jakého materiálu je vlastně vyrobená a zda může škodit vašemu zdraví.