Jak se naučit šít

Zář 25, 2017 | Bydlení, Životní styl

Objevila jste v sobě kreativního ducha a chcete spojit příjemné s užitečným? Pak vás možná napadlo, že už přesně víte, čím vyplníte svůj volný čas. Šitím.

V hlavě se vám rodí spousta nápadů na vlastní rukodělné výrobky a ruce vás již svrbí, protože by se chtěly co nejdříve pustit do díla. Jak ale začít?

Bez šicího stroje se neobejdete

Ručně můžete maximálně dělat malé opravy nebo úpravy na oblečení, k větším akcím to chce zakoupit šicí stroj. Pokud jste úplná začátečnice, nemusíte si hned pořizovat ten elektronicky nejvybavenější model, ale můžete, protože následně ho oceníte ve chvílích, kdy vás šití opravdu chytne a bude bavit. Klidně vám postačí i mechanický šicí stroj ve vyšší cenové kategorii.

Při výběru stroje se zaměřte hlavně na to, jaké druhy látek by měl umět prošít. Některé druhy strojů zvládnou spíše látky lehčí a do šití rifloviny, která je hutná, není vhodné se s nimi pouštět. Při šití vlastních oděvů oceníte hlavně možnost entlování a overlockových stehů, Důležité je si pohlídat, aby součástky šicího stroje byly kovové, nikoliv z plastu. Kov vydrží víc než umělá hmota. V české obchodní síti je na výběr velké množství značek šicích strojů a schopný obchodník opravdu dobře poradí.

Než se pustíte do díla

Pokud to s šitím myslíte vážně, nesmíte se bát střihnout do látky. Tímto krokem šití začíná. Před tím si ovšem musíte obstarat střih. Pro tvorbu vlastních střihů existují i placené kurzy, vy si ale
pro začátek můžete vystačit s tím, že si zakoupíte některý z časopisů – Burda, Diana, Ottobre – které disponují hotovými střihy hned pro několik velikostí postavy. Pro svůj první ušitý model si určitě vyberte něco hodně jednoduchého, například pro sebe nebo děti kalhoty do gumy.

Výbornou pomůckou při učení jsou i knížky s podrobnými návody, jak šít. V knihkupectví je jich k dostání hned několik a většinou provedou švadlenku jednotlivými kroky při šití tak, aby mohla být ze svého díla spokojená. Mezi takové knihy patří i ty z vydavatelství Svojtka & Co – Učíme se, jak šít šaty a sukně nebo Učíme se, jak šít halenky. Výbornou knihou je i Šití krok za krokem z Edice Burda, kde jsou popsány všechny praktické krejčovské postupy, a podle ní pak zvládnete ušít cokoliv.

Pokud se nespokojíte s již hotovými střihy, ale chtěla byste se pustit do tvorby střihu vlastního padnoucího přímo na vaši postavu, pak se podívejte po knížkách Střihněte si na šaty a Střihněte dětem na šaty z vydavatelství Grada. Obě tyto knihy obsahují návody na střihovou modelaci různých druhů oblečení.

Šití je pěkným a užitečným koníčkem, a když mu propadnete, bude mít z něho užitek celá vaše rodina. Radost z vlastní tvorby bývá nemalá a nabudí vás pozitivní energií. Což je ostatně i smysl pěstování hobby.