Darujte dětem zážitek! O ten přeci jde

Kvě 31, 2018 | Radíme, Rodina

Už téměř 70 let patří 1. červen všem dětem a způsobů, jak s nimi tento den oslavit, se za ty roky nastřádalo nepočítaně. Pokud si lámete hlavu nad tím, co z nabízených možností vybrat, aby na to vaše ratolesti hned druhý den nezapomněly, vsaďte – pro některé z nich – na nevšední zážitek v podobě koncertu, divadla nebo knihy. Rozšíříte jim tím nejenom obzory a rozvinete kreativitu, ale navíc podpoříte fantazii, kterou v dnešní elektronické době tolik postrádají.

Nestačí poslouchat, muzicírujte

Všimli jste si někdy, jak se děti začnou pohupovat a natřásat, když slyší hudbu? Rytmus, tempo, tóny – zvláštní síla, kterou v sobě hudba ukrývá, má nepochybně pozitivní vliv na psychiku každého člověka a u dětí to platí dvojnásob. Rozvíjí totiž navíc jejich paměť, logické uvažování a možná trochu překvapivě i motoriku.

Po celé republice připravují divadla, kulturní centra nebo i samotné filharmonie koncerty věnované a zaměřené speciálně na dětské diváky, a tak vybrat ten správný nebude jistě těžké. Větší děti samozřejmě nejvíc potěší koncert jejich oblíbené kapely, zpěváka nebo zpěvačky, pro ty menší je dobré volit podle věku a tématu, které jim je známé, aby se mohly opřít o konkrétní představu.

Hudbu ovšem nestačí jenom poslouchat, pro děti je nejdůležitější, aby si ji samy „osahaly“. Nebojte si s nimi proto zpívat, poklepávat do rytmu, tančit, hrát na hudební nástroje – jednoduše s nimi všemi možnými způsoby muzicírujte! Není podstatné, jak moc jste hudebně nadaní, ale jak dokážete zaujmout a vybudovat jim k hudbě kladný vztah.
Náš tip: Letní scéna Vyšehrad_představení Nevěsta prodaná, co ji složil Smetana

Představivost jako luxus dnešní doby?

Zkoušeli jste si někdy vzpomenout, jak jste jako malí při čtení museli pracovat s fantazií a představivostí, protože internet, který by během vteřiny nabídl stovky obrázků třeba Lochnesky, neexistoval? Nestálo by za to dopřát tento „luxus“ i našim dětem a od telefonů či tabletů je jemně nasměrovat ke knihám? A klidně i jejich prostřednictvím. Na mobilu mohou poslouchat audioknihy, na tabletu zase listovat v e-knihách, a tím se naučit trávit s knihou čas. K té papírové, je to totiž pak už jenom krůček…

Nejdůležitější je ovšem osobní příklad – vyrazit tak s dětmi do knihovny nebo knihkupectví a společně vybrat jako dárek ke Dni dětí knihu, je rozhodně skvělý způsob oslavy. Do konkrétního titulu nebo klasiky z našich školních let ale děti nenuťte a raději si nechte poradit od zkušeného knihovníka nebo knihkupce. „Knihy z doporučované školní četby bohužel dnešní děti už tolik neoslovují a vztah ke knihám v nich mnohdy více potlačují, než podporují. O to důležitější je tak vybrat s ohledem na věk a zájmy to, co je jim blízké, co je bude především bavit,“ říká k výběru knih Lucie Zelinková z knihkupectví Martinus.cz.

Náš tip: Kateřina Maďarková: Justýnka a asistenční jednorožec, Martinus.cz:280 Kč
Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ, Martinus.cz: 161 Kč

Pozor na čerty

Čas strávený v divadle je rozhodně v mnoha směrech obohacující pro dospělého, natož pro dítě. V něm totiž navíc buduje národní cítění, rozšiřuje jeho obzory a pomáhá mu osvojit si zásady slušného chování ve společnosti. Pokud se tak rozhodnete s dětmi strávit letošní Den dětí v hledišti divadla, rozhodně neprohloupíte. Zohledněte ovšem to, zda už vaše ratolest v divadle někdy byla a podle toho vybírejte délku představení, s ohledem na věk zase volte žánr, aby byl dějově srozumitelný a pokud má dítě strach například z čertů nebo strašidel, takové představení raději hned zavrhněte. Nechcete přeci, aby si vytvořilo negativní zkušenost a příště už do divadla vůbec nechtělo.

Náš tip: Den dětí v Naivním divadle v Liberci_představení ŽLUTÉ – MODRÁ – ZELENÝ
Praha Hlavní nádraží – Fantova budova_Pohádka o mašinkách – Nejlokomotivovatější lokomotiva

autor článku: Jitka Macounová