Pokud si právě lámete hlavu s tím, jak vybrat kávovar, jste tu správně. Mezi čím dál tím oblíbenější způsoby přípravy kávy patří moka konvička, která se řadí mezi alternativní metody.

Historie hliníkové nádobky

Historie moka konviček se začala psát v první polovině 20. století. Právě tehdy si italský inženýr Alfonso Bialetti otevřel dílnu zaměřenou na zpracování hliníku a hliníkové polotovary. Už v roce 1933 se mu podařilo si splnit sen a vytvořil elegantní kávovar Moka Express, který mohla jednoduše používat každá italská domácnost.

Moka konvička ve stylu Art Deco byla v té době ztělesněním luxusu a použitý hliník navíc značil pokrok. Souběh těchto prvků způsobil, že ještě před válkou se v Itálii prodalo neuvěřitelných 10 000 konviček ročně. I tak zůstával Bialetti při zemi a věnoval se rovněž i výrobě dalších produktů do domácnosti.

Po 2. světové válce převzal rodinný podnik jeho syn Renato a veškerou výrobu začal soustředit pouze na moka konvičky. S tisícem denně vyrobených konviček se začala sláva firmy šířit až za hranice Itálie a postupně dobyla celý svět. V té době získala Bialetti konvička také své logo – omino con i baffi, v překladu chlapík s knírkem.

Příprava lahodné kávy

První krok je u všech způsobů přípravy stejný, závisí totiž na správném výběru zrn. Nejlepší je samozřejmě co nejčerstvěji upražená káva, v tomto případě s výraznou chutí. To samé platí i u namletí kávy, které by se mělo odehrát krátce před samotnou přípravou. Hrubost je doporučována střední, tedy hrubší než na espresso, ale jemnější než na dripper. Teplota vody není přímo určena, někteří upřednostňují studenou, jiní zase teplou.

Tělo konvičky se skládá ze spodní nádobky na vodu, ve které je vložen trychtýř na kávu. Na něm je usazeno těsnění a filtr. Ve vrchní a poslední části vzniká hotový nápoj.

A nyní k samotné přípravě. Do spodní části moka konvičky se až po rysku (nebo po bezpečnostní ventil) nalije voda. Poté se do tohoto dílu vloží trychtýř a do něj se nasype káva. Tu je dobré sklepat tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena, není ale nutné ji stlačovat. Horní nádobka se nasadí, zašroubuje a takto připravená konvička se položí na zdroj tepla. Aby se káva nepřepálila, vaří se na středním plameni. V momentě, kdy káva vystoupá zhruba do 2/3 vrchního dílu, je hotovo a konvička by měla být okamžitě odstavena.

Pokud zůstane konvička nad plamenem déle, voda se vyvaří a káva získá nechtěný přepálený nádech.

  • facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Print Friendly

Photo by Martin Tupy on Unsplash

Výhody

Mezi nesporné výhody moka konvičky patří nízká cena, snadná obsluha a údržba. Je skladná, a tak je možné ji odvézt při svých cestách kamkoliv, kde je zdroj tepla. Vyrábí se nejen hliníkové, ale také nerezové varianty, které lze použít i na indukci. Některé modely se dokonce prodávají s vlastní ohřevnou deskou.

Nevýhody

Nevýhodou může být právě zmíněná nutnost hlídat si kompatibilitu s vařiči. Většinu konviček není možné dát do myčky na nádobí. Zejména u hliníkových je pak třeba si dávat pozor, aby nezůstávaly mokré a nedošlo ke korozi.

  • facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Print Friendly

Photo by Martin Tupy on Unsplash


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup