Krásná zahrada po celý rok? Na jaře a v létě hraje všemi barvami, v zimě okouzlí tajemnou atmosférou

Čvc 8, 2021 | Bydlení, Radíme, Životní styl

Kvetoucí zahrada plná barev. Na takovou se těšíme během ponurých zimních dní. Pokud ale dobře promyslíte výběr rostlin a dáte zahradě potřebnou péči, bude vám dělat radost po celý rok. Přečtěte si několik tipů, jak na to!

Okrasná zahrada je oázou klidu a pohody. Přestože neexistuje univerzální návod, jak takovou zahradu vytvořit, je potřeba se řídit několika základními principy, které vám k tomu pomohou co nejvíce.

„Při plánování zahrady byste měli brát v potaz hlavně podmínky, ve kterých se chystáte zahradu založit. Patří sem například místní klima, sklon pozemku, kvalita půdy, ale také to, jestli chováte nějaké domácí zvíře. Těmto podmínkám je potřeba přizpůsobit výběr rostlin tak, aby se jim dlouhodobě dařilo,” radí Josef Jančář z Escube.

Barvy plné života na jaře a v létě

Při výsadbě rostlin je důležité myslet hlavně na to, aby se období kvetení navzájem překrývala a postupně na sebe navazovala. První jarní květy začínají kvést v době, kdy ještě na záhonech leží sníh. První závany probouzející se přírody pocítíte díky jarním cibulovinám, jako jsou sněženky, bledule, narcisy nebo třeba tulipány. Velmi brzy vykvétají trvalky, mezi kterými jsou třeba fialky nebo prvosenky.

Letní zahrádku snad není potřeba ani popisovat. Dlouhé a teplé dny prospívají snad všem kvetoucím trvalkám, letničkám ale i letním cibulovinám. Je jen na vás, jaké rostlinky vysadíte. Letní dny jsou ale náročnější na péči a živiny. „Okrasné rostliny během léta potřebují dostatečnou závlahu a nemělo by se zapomínat také na přihnojování, protože rostliny investují spoustu energie do tvorby květů,” říká Jančář z Escube.

Tejemný podzim a kouzelná zima

Ani na podzim se nemusíte bát nudné a ponuré zahrádky. Naopak, podzim hraje všemi barvami, tak je toho třeba náležitě využít i na zahradě. Až do podzimu vám pokvetou například aksamitníky nebo rozchodníky a vykvétat budou astry, chryzantémy nebo jiřinky.
Vsaďte také na okrasné trávy, které se kráse rozkvetlých květin vyrovnají.

Okrasné traviny budou mít své kouzlo i v zimě, skvěle je doplní stálezelené dřeviny, ale i opadané listnaté stromy, které zahradě dodají tajemnou atmosféru. Barvy do zimní zahrady dodají dřeviny s pestrými okrasnými plody, které vydrží na větvích dlouho do zimy. Krásný je například rakytník, jeřáb nebo brslen. Dejte ale pozor, okrasné plody jsou často jedovaté!

Bez zdravé půdy a péče to nepůjde

Existuje celá řada hnojiv – přírodních i průmyslově vyráběných. Přestože se může na první pohled zdát, že jsou průmyslová hnojiva účinnější a působí rychleji, z dlouhodobého hlediska se více vyplatí vsadit na organická hnojiva, která nezatěžují půdu. Jedná se například o kompost, hnůj nebo organické podpůrné půdní přípravky, jako je například Escube. „Aby jakákoliv zahrada prosperovala, je potřeba o ni pečovat. Dodávat rostlinám dostatek živin a zajistit také, aby se půda nevyčerpala a neznehodnotila. Při nedostatku živin je potřeba je rostlinám dodat, nebo zajistit, aby si jich z půdy mohly víc vzít,” radí Jančář.

„Náš prostředek je takový energetický nápoj pro rostliny, umožňuje jim získávat více živin z půdy a efektivněji je využívat,” představuje Escube. „Výhodou Escube je hlavně to, že nevyživuje jen rostliny, ale také půdu. Jsou zcela přírodní a neohrožují proto životní prostředí,” dodává Jančář.

Tip na závěr

Vždy je potřeba si rozmyslet, jak chcete aby vaše zahrada vypadala. Nejlepší je k tomu využít zimní večery a vše si naplánovat, než začnete na jaře sázet. Během sezóny si ale všímejte toho, co funguje a co ne. Díky zkušenostem si časem vytvoříte zahradu snů.
Možná to bude znít banálně, ale pokud si nejste jistí, jaké květiny zvolit, obraťte se na radu přímo v zahradnictví, kde vám rádi s vhodným výběrem určitě pomohou!