Chcete mít dobře zabezpečený domov nejen na letní dovolené? Poradíme, jak se vloupání bránit

Čvc 10, 2021 | Bydlení, Radíme

Léto je tady! Období teplých slunných dní přímo vyzývá k trávení volného času venku u vody nebo v přírodě. I proto většina z nás tento čas využívá k cestování a dovoleným v zahraničí. To bohužel ví i zloději, kteří v létě zvyšují svoji aktivitu. Na většinu hrozeb se ale můžete připravit prevencí. Poradíme několik základních pravidel, které vám zvýší šance na pohodovou dovolenou.

Prevence je základ

Možností, jak bezpečně chránit vlastní majetek, je mnoho. Tím nejdůležitějším je ale samotná prevence, která je často opomíjena. Důležité je při plánovaném odjezdu myslet na to, že z vašeho obydlí nesmí být poznat, že v něm zrovna nikdo není. Dejte pozor i na informování vašich sousedů, jestli zrovna oni patří k těm, kteří vám dům spíše pohlídají, nebo naopak mohou patřit k tipařům.

Nesmíte zapomínat ani na sílu sociálních sítí a hrozbu, kterou pro bezpečnost našeho domova mohou znamenat. Rádi se chlubíme, kam jsme právě letos vyrazili na dovolenou, jak si právě užíváme. Kvůli bezpečnosti se tomu zkuste vyhnout a sdílet nejnovější fotky jen se svými nejbližšími.

Nejdůležitější je ale připravit na dovolenou samotný domov. Myslete proto na všechny dveře a okna, která by měla být pořádně zavřená. Rozhodně ale nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie – dáváte tak zlodějům najevo, že nikdo není doma. Nenechávejte ani před domem a na zahradě jakékoliv nářadí, které by pachatelům mohlo pomoci se do vašeho domu dostat.

Pokud máte domácí mazlíčky, například ty v teráriích, uděláte nejlépe, když si najdete u svých známých hlídání. Pokud je ale přesun mazlíčka nemožný a někdo jej bude chodit kontrolovat, svěřte své klíče spolehlivé osobě, nejlépe příbuznému. Tento člověk by měl také pravidelně vybírat vaši poštovní schránku. Přes něj byste zkrátka měli vytvořit zdání, že je u vás doma stále někdo přítomen. „Trendem již není udělat z domu na první pohled nedobytnou pevnost, ale mnohdy jsou systémy nastaveny tak, aby vše nasvědčovalo tomu, že někdo doma pobývá. Prostřednictvím inteligentních systémů řízení domu a internetu se dají ovládat (venkovní) žaluzie, osvětlení a v neposlední řadě i řada dalších praktických věcí jako zalévání zahrady a pokojových květin či krmení zvířat,“ radí Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Po trezoru černá díra

Prevence nezaručí úplnou bezpečnost vaší domácnosti. A proto pokud máte o svou domácnost a cennosti v ní velký strach, uschovejte je na bezpečném místě. Nejlépe v bezpečnostní schránce, případně v domácím trezoru. Aktivní ochranu samozřejmě umožňují i domácí bezpečnostní systémy, jako jsou bezpečnostní dveře a okna, nebo alarm pro zabezpečení proti lidskému vniknutí.

Právě domácí prvky jako jsou trezory a sejfy, jsou na trhu volně dostupné a uspokojí i nenáročného uživatele, který se hledá po základní bezpečnosti. Tyto osobní bezpečnostní schránky jsou vhodným ochráncem před neoprávněnými osobami a mohou pojmout téměř cokoliv, od cenných dokumentů až po šperky. „Sejfem se rozumí plechová schránka, která sice má bezpečnostní zámek a klíč, ale nižší bezpečnostní ochranu a k jejímu prolomení je potřeba řádově několika minut. Oproti tomu trezory, které se prodávají v několika bezpečnostních třídách, nabízí již dostatečnou ochranu uschovaného majetku. Rovněž prolomení trezorových dveří trvá podstatně déle a je mnohem komplikovanější,“ radí Slavomír Kovalčík, odborník na zabezpečení majetku a osob, který v Brně provozuje bezpečnostní službu SafeBoxes.

Pokud zrovna nechcete utrácet velké peníze za domácí trezory, které často nezaručují stoprocentní bezpečnost, pak dobrou alternativou jsou bezpečnostní schránky. To je velkou ekonomickou i bezpečnostní výhodou především pro ty, kteří nechtějí investovat do domácího trezoru, ale chtějí si uschovat své cennosti i kdyby jen na pár letních měsíců. Bezpečnostní schránky dnes najdete v každém větším městě, a to buď v bankách nebo v soukromých společnostech. „U bezpečnostních schránek se není potřeba obávat žádné hrozby. Jsou zabezpečené tím nejkvalitnějším systémem a některé soukromé společnosti umožňují také neomezený přístup klienta ke své schránce bez asistence zaměstnanců bank,“ vysvětluje Slavomír Kovalčík ze SafeBoxes. Ta nabízí pronájem bezpečnostních schránek, které majitelům cenností nabízí zcela automatizované nadstandardní zabezpečení. Ona i další nabízí možnost měsíčního pronájmu, což některé tuzemsky banky stále nedělají.

Dovolená jako příležitost pro hackery

Jak zabezpečit fyzické cennosti je jasné, ale co taková data? Ať už se jedná o data pracovní nebo soukromá, jejich množství se v důsledku digitalizace a pandemii koronaviru rapidně zvýšilo a pomalu nahrazují fyzické dokumenty. Bezpečnostním problémům se snaží co nejvíce předcházet například firma Xerox, která doporučuje, aby lidé při cestování co nejvíce snížili možná rizika „Bezpečnost dat na dovolených je stejně klíčová jako doma. Mobilní telefon je pro nás na cestách nepostradatelné zařízení, proto bychom měli dodržovat základní pravidla. Zabezpečit si vstup do zařízení například pomocí hesla, nepřipojovat se na neznámé veřejné wifi síti a především mít stažený ochranný software,“ doporučuje Peter Halmo, generální ředitel společnosti Xerox.