Proč si pojistit svou občanskou odpovědnost? Protože jde o hodně!

Zář 5, 2021 | Radíme

Když uděláte „botu“ v práci, bude vás to stát nejvýše 4,5 násobek průměrného hrubého platu. Nepříjemné, ale svým způsobem nic likvidačního. Do mnohem horší situace vás může dostat váš pes. Když se vám trhne z vodítka a způsobí hromadnou autonehodu, budete nuceni zaplatit skutečnou výši škody, a to na zdraví i majetku všech poškozených osob. Jak se před takovou situací chránit? Nemít psa není řešení. Co však zaručeně funguje, je pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě.

Před čím vás „pojistka na blbost“ ochrání?

Pojištění odpovědnosti občana za škodu neboli pojistka na blbost je poměrně nenápadný, ale o to důležitější produkt. Samozřejmě se vám bude hodit i v případě, že čtyřnohého kamaráda nemáte – rozsah pojistného krytí je široký.

V praxi vás může pojištění odpovědnosti občana za škodu zachránit před katastrofami všeho druhu. Třeba před náhradou škody za poškozené umělecké dílo, o které nedopatřením zavadilo vaše neposedné dítě. Anebo když váš strom spadne na sousedovo nové auto.

Co si ohlídat? Především výluky!

Ačkoliv je seznam pojistných rizik, před kterými většina produktů chrání již v základu (tzn. bez příplatku), docela dlouhý, je naprosto nezbytné si ho přečíst a seznámit se s výlukami. Paradoxně mezi nimi může být i omezení na druh zvířete (některá pojištění kryjí odpovědnost za zvířata až za příplatek, jiná dokonce vůbec).

Rozhodující může být také míra nedbalosti. V případě „hrubé“ nedbalosti se může pojistná událost dostat mezi výluky a pojištěnému nezbude, než škodu platit z vlastní kapsy. Anebo se s pojišťovnou soudit, protože přízvisko „hrubá“ není právně definováno. Typickým příkladem je situace, kdy šlo škodě zabránit, protože klient věděl o problému (např. o vadné elektroinstalaci, která následně vyhořela), ale neměl se k tomu, ho napravit.

Po kvalitním pojištění odpovědnosti včetně varianty pro zaměstnance se poohlédněte na stránkách ERGO pojišťovny.